به گزارش فردای خبر به نقل از شنبه شب ایرنا، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیش از سخنان مقام معظم رهبری در دیدار جامعه کارگری با ایشان، با تاکید بر نقش بیبدیل کارگران در ارتقای معیشت و رفاه جامعه، برنامههای دولت برای کارگران را تشریح کرد.
احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این سخنان، یاد شهدای خدمت را گرامی داشت.
وی در ادامه با تبریک میلاد فرخنده امام رضا(ع)، این زادروز را بهانهای برای تجدید عهد با آموزههای انسانساز آن امام بزرگوار توصیف کرد و به تشریح برنامههای دولت برای کارگران پرداخت.
پیمان دوباره برای صیانت از حقوق کارگران
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: همچون سالهای گذشته، در ایام گرامیداشت هفته کار و کارگر، در این مکان گردهم آمدهایم تا از رهنمودها و توصیههای مقام معظم رهبری بهرهمند شویم و پیمان ببندیم که از وظایف خود در قبال کارگران غافل نمانیم. پیمان ببندیم برای ارتقای امنیت شغلی، افزایش بهرهوری، حفظ و تقویت فرهنگ کار، صیانت از سرمایه انسانی کشور و تأمین حقوق کارگران. همچنین متعهد شویم به کاهش حوادث ناشی از کار؛ چنانکه در یکسال اخیر، دو حادثه بزرگ در طبس و بندر شهید رجایی جان کارگران بسیاری را گرفت. ضمن تسلیت به خانوادههای جانباختگان، برای آنان صبر مسئلت داریم.
وزیر کار گفت: در سال جاری، با اصلاحات جدی در نظام بازرسی کار، هدفگذاری ما کاهش حداقل هشت درصدی حوادث ناشی از کار است.
بازدید از روستاهای تولیدی؛ شکوفایی در سایه کار جمعی
وی با اشاره به سفر اخیرش به استان همدان یادآور شد: در راستای تحقق این اهداف، بازدیدهای میدانی و ارتباط مستقیم با کارگران را در دستور کار قرار دادهایم. پنجشنبه- ۱۸ اردیبهشت- در سفر کاری به استان همدان، از روستاهای دستجرد و کردآباد بازدید کردم. این روستاها، همانند سایر مناطق تولیدی استان، به خوشههای فعال تولید پوشاک بدل شدهاند. کارگاههای کوچک و خانگی متعددی در این مناطق فعالاند؛ زنان در منازل با چند چرخ خیاطی، تولیدات کارگاهها را تکمیل میکنند. کیفیت این تولیدات با محصولات شرکتهای خارجی قابل رقابت است و سهم عمدهای از پوشاک مصرفی پایتخت از این ناحیه تأمین میشود. در بازدیدی مشابه از شهر خدابنده در استان زنجان، نیز مشاهده شد که نهتنها بیکاری وجود ندارد، بلکه با کمبود نیروی کار مواجهاند.
سه مانع اصلی در مسیر تولیدکنندگان خرد
میدری درباره موانع پیش روی تولید کنندگان خرد در کشور تصریح کرد: با وجود تلاش تحسینبرانگیز مردم، وضعیت اقتصادی آنان رضایتبخش نیست. محصولاتشان را با قیمتی بسیار پایینتر از بازار عرضه میکنند. برای نمونه، جورابی که در روستا به قیمت ۱۰ هزار تومان تولید میشود، در بازار تهران به هفتاد هزار تومان به فروش میرسد.
میدری ادامه داد: علاوه بر این، معاملات اغلب به صورت غیرنقدی و مدتدار است و پرداختها با تأخیر چندماهه انجام میشود.
وزیر کار افزود: افزایش بیش از دو برابری واردات پوشاک در کمتر از یک دهه، فشار مضاعفی بر این تولیدکنندگان وارد کرده است.
وی به سه چالش اصلی پیش روی تولید در کشور پرداخت و اظهار داشت: سه چالش اصلی تولید شامل ناکارآمدی نظام اداری در حمایت حقوقی، عدم دسترسی به نقدینگی از سوی نظام بانکی و ساختار تجاری معیوب که باعث شکاف شدید قیمت تولید و مصرف میشود.
لزوم اصلاح ساختار اجرایی؛ نیاز به مشارکت اجتماعی
وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی با تاکید بر مسئولیت پذیری در قبال شرایط جامعه کارگری افزود: بدیهی است که بنده بهعنوان مسئول، در قبال این وضعیت پاسخگو هستم.
وزیر کار با طرح این پرسش که چرا به رغم میل باطنی، موفق به دفاع از حقوق تولیدکنندگان خرد نشدهایم و چگونه میتوان ساختارهای مالی و تجاری را در خدمت تولید قرار داد، افزود: همانگونه که مقام معظم رهبری تأکید کردهاند، ایده خوب بهتنهایی کافی نیست؛ پیگیری مداوم، جهد و مجاهدت میطلبد.
میدری با بیان اینکه ضعف اجرای برنامهها ناشی از عوامل متعدد است، عدم پایبندی به مصوبات، ضعف تعامل میان قوه مجریه و مقننه، و نیز فاصله دستگاه اجرایی با جامعه را از جمله این عوامل دانست.
وزیر کار تصریح کرد: خوشبختانه در دولت جدید، اجرای برنامه هفتم توسعه بهعنوان سرمشق اصلی دستگاهها قرار گرفته و امید میرود شاهد تحقق این برنامه باشیم.
سهجانبهگرایی؛ راهکار تعامل میان دولت، کارگران و بخش خصوصی
وی مشارکت اجتماعی و استفاده از ظرفیت کارگران را یکی از راهکارهای حل مشکلات بیان و خاطرنشان کرد: یکی از راهکارهای مهم برای اصلاح نظام اداری، بهرهگیری از مشارکت اجتماعی و ظرفیت کارگران است. نهاد گفتوگوی دولت و بخش خصوصی که سالهاست در اتاق بازرگانی مستقر است، دیگر پاسخگوی نیازها نیست.
میدری با بیان اینکه «باید سهجانبهگرایی را محور تصمیمگیری قرار داد؛ یعنی حضور کارگران در کنار دولت و بخش خصوصی» افزود: کارگران تنها نیروهای تولیدی نیستند؛ بلکه موتور محرک سیاستگذاریاند. اگر خواهان آغاز عصری نوین در بهبود محیط کسبوکار، افزایش بهرهوری و مبارزه با فساد هستیم، باید آنان را در تدوین و اجرای سیاستها شریک کنیم.
برنامههای تحولی دولت؛ از افزایش مزد تا عدالت آموزشی و سلامت
وی به برنامههای دولت مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری برای بهبود معیشت کارگران پرداخت و یادآور شد: دولت پزشکیان چند برنامه محوری برای بهبود معیشت کارگران تدوین کرده است.
میدری، افزایش ۴۵ درصدی مزد کارگران، توزیع کالابرگ برای کمک به تأمین معیشت، اجرای برنامه عدالت آموزشی برای ارتقای فرصتهای یادگیری فرزندان کارگران، تحول در نظام سلامت و طراحی نظام ارجاع برای کاهش هزینههای درمانی را از جمله این برنامهها برشمرد.
طرحهای تأمین مسکن کارگری با همکاری کارفرمایان و دستگاههای اجرایی
وزیر تعاون, کار و رفاه اجتماعی در سخنان خود در دیدار جامعه کارگری با مقام معظم رهبری درباره مسکن کارگری تصریح کرد: باید توجه داشت که هزینه اجاره مسکن، بیش از ۳۰ درصد هزینه زندگی را شامل میشود و رفع این مشکل، به تحول در زندگی کارگران منجر خواهد شد.
عدالت شغلی و منطقهای؛ گامهایی به سوی توسعه متوازن
وی در ادامه سخنان خود به برخی مطالبات دیگر کارگران پرداخت و گفت: مطالبات کارگران و کارمندان دولت در زمینه عدالت شغلی و منطقهای، منطبق بر اصول بهرهوری و توسعه پایدار است.
میدری گفت: حذف شرکتهای واسطه، تقویت فرهنگ کار و توجه به اقتصاد دریامحور از جمله اقداماتی است که نیازمند تغییر نگاه و اراده مدیریتی است.
کارگران، پیشگامان تغییر و روایتگران توسعه
میدری نقش کارگران در بهبود وضعیت شرایط شغلی در جهان را تشریح کرد و اظهار داشت: بسیاری از دستاوردهای اجتماعی جهان امروز، مدیون مطالبات کارگران است.
وزیر تعاون گفت: در حوزههای سلامت، آموزش و بازنشستگی، همه بر سر سفرهای نشستهاند که کارگران آن را گستراندهاند.
وی با بیان اینکه کارگران باید روایتگران تغییر باشند، اظهار داشت: فیلمها و داستانها باید قهرمانان کارگر را به تصویر بکشند. درک ما از «جهاد تبیین» نیز همین است؛ «ساخت قدرت با همراهی، همدلی و روایتگری درست.»