به گزارش فردای خبر ، فرزانه گلبنی موسس انجمن صنفی مامایی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ایسکانیوز درخصوص مشکلات این قشر گفت: امیدوارم صدای خاموش ماماها شنیده شود. اگر همکاران ما تجمع نمیکنند، نشانه رضایت آنها نیست بلکه ناامید شدهاند. سیاستگذاران وزارت بهداشت و بیمه در حق این قشر اجحاف کرده و حتی قوانین را عایت نمیکنند. یکی از مشکلات نبود مدیر صاحب امضا از قشر مامایی در وزارت بهداشت است.
وی افزود: اهمیت حضور فردی از مامایی در ساختار وزارت بهداشت، در این است که حوزه جوانی جمعیت، زایمان فیزیولوژیک در کشور نیازمند مدیریت از سوی این قشر است. ۸۰ هزار ماما در کشور وجود دارد و این رشته، دومین رشته پرجمعیت بعد از پزشکی در کشور است و نیاز بسیاری در جامعه به این خدمت وجود دارد اما بیشترین اجحاف هم در حق همین قشر صورت میگیرد.
موسس انجمن مامایی با اشاره به اینکه ماماها میتوانند مطب بزنند اما اگر آزمایشی برای مراجع درخواست کنند، بیمه تقبل نمیکند، توضیح داد: این کاری که بیمهها میکنند خلاف قانون است. مادر باردار وقتی میبیند که نمیتواند آزمایشات، تجویز دارو و سنوگرافی را نزد یک ماما انجام دهد، سراغ متخصص زنان میرود. درحالی که باید در شرایط خاص و وقتی نیاز به مداخله تخصصیتر وجود دارد، فرد به متخصص مراجعه کند. بارداری بیماری نیست.
گلبنی معتقد است که با محدود کردن ماماها، مادران باردار بیشتر به سمت متخصص زنان میروند و ترغیب به زایمان سزارین میشوند. وی در این خصوص عنوان کرد: این رفتار باعث افزایش سزارین شده است که تهدیدی برای زاد و ولد در کشور محسوب میشود؛ چراکه زایمان سزارین احتمال ناباروری در فرزند بعدی را افزایش میدهد.
وی ادامه داد: بیش از ۵۰ درصد زنان ما سزارینی هستند. سزارین ممکن است که منجر به چسبندگی رحم در زنان شود و در موارد خطرناکتر حتی فرد ناچار به انجام عمل خارج کردن رحم شود. مادر باردار اگر این موارد را بداند، تن به سزارین انتخابی نمیدهد اما هیچ کس به او نمیگوید که سزارین میتواند درصد زردی کودک را افزایش دهد.
موسس انجمن مامایی اضافه کرد: در سزارین کودک زودتر از موعد به دنیا میآید و حتی یک هفته زودتر هم در رشد کودک موثر است. زمان داخل رحم با خارج از رحم متفاوت است و حتی یک روز هم در رشد ذهنی کودک تاثیر دارد. علاوه بر این مادر به علت بیحسیهایی که داشته، شیر کافی نخواهد داشت. بالای ۶۰ درصد مادران سزارینی مجبور به استفاده از شیرخشک هستند.
وی افزود: ماماهای در سطح جهانی در ایران داریم اما از آنها استفاده نمیکنیم. ذهنیت جامعه را هم به سمتی بردهایم که به ماما اعتماد نکند و تمام سیستم تخصصی و فوقتخصصی شود. آسیب این کار به تخصصها هم وارد میشود چراکه وقت متخصص نباید صرف زایمان فیزیولوژیک شود و باید به درمان بیماریهای پیچیده و ناباروریها بپردازد. با بارداری نباید بیمارگونه برخورد کرد.
گلبنی بیان کرد: کشور ما به سمت پیری میرود و با این سیاست و افزایش سزارینها، رشد جمعیت منفی خواهد بود درحالی که در کشورهای دیگر بدون نامه ماما، امکان مراجعه به متخصص وجود ندارد. باداری که بیماری ندارد، چرا باید به متخصص مراجعه کند؟ بخشی از این مشکل هم ناشی از تعرفههای پایین پزشکان است.
موسس انجمن مامایی توضیح داد: سطح یک نظام ارجاع باید پیراپزشکی باشد. وقتی سطح یک پزشک باشد به معنای دامنزدن به سیستم بیمارگونه است. اگر سیتم ارجاع درست باشد و در سطح اول پزشکان خانواده، ماماها و مراقبان سلامت باشند، هزینه سیتم بهداشت و درمان ما هم کاهش پیدا میکند.
وی با اشاره به اینکه کشور با کمبود ۱۶ هزار ماما مواجه است، توضیح داد: برای اینکه در بلوک زایمان شرایط خوبی داشته باشیم، به ازای هر بیمار در بلوک زایمان باید یک ماما حضور داشته باشد اما امروز با کمبود ۱۶ هزار نفری مواجه هستیم. وقتی کمبود وجود داشته باشد، کیفیت خدمات کم شده و نارضایتی مادران باردار بیشتر میشود. وقتی یک ماما از ۱۰ مادر باردار مراقبت میکند، کیفیت کاهش پیدا میکند.
گلبنی ادامه داد: اگر اولویت کشور جوانی جمعیت است، چرا استخدام ماماها انقدر کم است؟ بهانه بودجه میآورند اما آیا سلامت مردم و افزایش جمعیت اولویت نیست؟ همکاران ما خارج از سیستم مجبور به تاسیس دفتر خصوصی میشوند یا به مشاغل دیگر مشغول هستند درحالی که کشور به تخصص آنها نیاز دارد.
موسس انجمن مامایی عنوان کرد: هر سال در روز جهانی ماما، مسئولان وعده اصلاح میدهند اما اتفاقی نمیافتد. خواهش میکنیم که این وعدهها در پیچ و خم اداری به بنبست نخورد.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات ما این است که در بلوک زایمان به ماما تعرفه تعلق نمیگیرد و کارانهای دریافت نمیکند درحالی که حجم کار بیشتری دارد اما در بخش این تعرفه تعلق میگیرد؛ همین باعث شده که همکاران ما تمایل به حضور در بلوک زایمان نداشته باشند. تعرفه خدمات پرستاری که فقط برای پرستاران نیست و ماما هم این خدمات را ارائه میدهند.