به گزارش فردای خبر به نقل از سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، اسماعیل بقایی در نشست خبری وزارت امور خارجه ، همچنین با انتقاد از رویکرد دولت فرانسه درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، برخی مواضع پاریس را مغایر با حقوق بین الملل دانست و از فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی خواست؛ نقش سازندهای در این گفتوگوها ایفا کنند.
وی خاطرنشان کرد: گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا بر رفع تحریمهای هستهای ایران متمرکز است و ایران همه طرفها را از این گفتگوها، مطلع کرده است. بیان مواضعی خارج از چارچوب گفتگوها، سازنده نیست.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی گفت: برنامه هستهای ایران پیشینهای طولانی دارد و در شرایط کنونی نیاز ایران به این انرژی با توجه به کاهش سوختهای فسیلی، اهمیت بیشتری دارد.
آقای بقائی در پاسخ به پرسش دیگری درباره نشست با مقامهای اروپایی هم گفت: هیچ تناقضی در این زمینه وجود ندارد ایران بارها آمادگی خود را مطرح کرده و قرار بود گفتوگوهایی با طرف اروپایی انجام شود.
وی افزود: با توجه به لغو مذاکرات رم، این گفتوگوها هم به زمان و محلی متفاوت، موکول شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره از سرگیری مذاکرات هم گفت: ایران پایبندی خود به مذاکره را بارها نشان داده است. تعویق گفتوگوها براساس برنامه ریزی میزبان گفتوگوها خواهد بود و تعیین دور بعدی هم برعهده آنان خواهد بود.
آقای بقائی همچنین درباره سفر وزیر امور خارجه به پاکستان اظهار داشت: این سفر در چارچوب رایزنیهای مستمر با کشورهای همسایه است. موضوعهای منطقه به ویژه لبنان، فلسطین و غرب آسیا در گفتوگوهای دوجانبه آقای عراقچی با مقامهای پاکستانی دنبال میشود.
وی افزود: سفر وزیر امور خارجه به هند هم با دستور کار حضور در کمیسیون مشترک دو کشور برنامه ریزی شده است.
سفر مقامهای صهیونیستی به کشورهای منطقه؛ نامیمون است
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به گزارش سفر نتانیاهو به باکو، سفر مقامهای صهیونیست به کشورهای منطقه را نامیمون دانست و یادآور شد: مقامهای این رژیم به علت جنایتهای جنگی تحت پیگردند؛ انتظار میرود کشورهای منطقه، اهمیت این مسأله را درک کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای بقایی در نشست خبری، همچنین سخنان وزیر امور خارجه فرانسه درباره گنجاندن برنامه موشکی و منطقهای در مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا را عجیب دانست و گفت: به نظر میرسد آنان درپی چانه زنی، بیرون اتاق مذاکره هستند که از نظر ایران، مردود است.
وی افزود: نشست ایران و اروپا قرار بود در حاشیه گفتوگوهای غیرمستقیم با آمریکا انجام شود که به زمان دیگری موکول شد.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی گفت: ایران درپی تامین امنیت ملی است و تحت هر شرایطی این هدف را دنبال میکند.
آقای بقائی همچنین دباره اتهام به ایران در قبال حمله اخیر یمن تصریح کرد: ایران هیچ گروه نیابتی در منطقه ندارد و نیازمند نیروی نیابتی نیست. این رژیم صهیونسیتی است که به نیابت از آمریکا، منطقه را به آشوب کشیده است. مردم یمن، طبق خواست خود عمل میکنند و اتهامهای مطرح شده؛ برای به حاشیه بودن جنایتهای این رژیم است.
هشدار درباره تبعات منفی فعال شدن مکانیسم ماشه
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر این که هیچ مبنای حقوقی برای فعال شدن مکانیسم ماشه وجود ندارد هشدار داد: برنامه هستهای ایران کاملا صلح آمیز است و استفاده ابزاری از این مسأله میتواند تبعات منفی داشته باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای بقائی در نشست خبری همچنین درباره تغییرات در گروه امنیت ملی آمریکا گفت: این رویداد، موضوعی داخلی است آن چه برای ایران اهمیت دارد رفتار طرف مقابل در میز مذاکره است.
وی همچنین مواضع متناقض آمریکاییها را غیرسازنده دانست و خاطرنشان کرد: این مواضع، تاثیری بر رویکرد اصولی ایران نخواهد داشت. اگر آمریکاییها در خواست خود مبنی بر دست نیافتن ایران به سلاح هستهای صادق باشند مساله حل میشود، چون ایران بارها تاکید کرده است که درپی سلاح هستهای نبست.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی درباره اظهارات وزیر امور خارجه رژیم صهیونسیتی درباره همکاری نکردن با محاکم بین المللی گفت: این موضع گیری ها، مسأله جدیدی نیست و مشارکت ایران در مراحل رسیدگی برای صدور رای مشورتی درباره جنایتهای رژیم صهیونسیتی؛ در راستای استفاده از همه ظرفیتها برای دفاع از مردم فلسطین است.
آقای بقائی افزود: فقط آمریکا و انگلیس مخالفت کردند، اما باقی کشورها بر ادامه کمکهای بین المللی به مردم فلسطین تاکید کردند.
وی همچنین گفت: موافقت نامه همکاری راهبردی ایران و روسیه در حال پیگیری است. طرف روس به وظایف خود عمل کرده و حالا این سند باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.
جهانیان؛ روند عادی سازی جنایات صهیونیستها را متوقف کنند
سخنگوی وزارت امور خارجه، حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به کشتی حامل کمکها برای مردم غزه را تعرض به وجدان جمعی جهان دانست و تاکید کرد: کشورهای جهان باید روند عادی سازی جنایت را متوقف کنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما آقای بقائی در نشست خبری افزود: این حمله، تعرض به وجدان جمعی جهان بود. از اسفند گذشته، هیچ کمک غذایی وارد غزه نشده و در تاریخ معاصر، این سطح از بی رحمی و نسل کشی، بیسابقه و لکه ننگ ابدی بر چهره جامعه جهانی است.
وی همچنین در پاسخ به ادعای وزیر خارجه آمریکا درباره توقف غنی سازی بومی در ایران گفت: تعداد زیادی از کشورها به ویژه متحدان آمریکا مانند هلند و ژاپن، انرژی صلح آمیز هستهای دارند و اظهاراتی که در این زمینه مطرح میشود گمراه کننده است.
آقای بقائی همچنین درباره حمله رژیم صهیونسیتی به سوریه گفت: دفاع از اقلیتها بهانه است و هیچ عقل سلیمی نمیپذیرد که رژیم صهیونسیتی درپی چنین هدف باشد؛ هدف اصلی، تجزیه سوریه است.
وی افزود: تحولات اخیر در سوریه در چند ماه اخیر؛ زمینهای برای سوء استفاده رژیم اشغالگر شد و از هیچ اقدامی برای نابودی سوریه فروگذار نکرد.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی، تحولات سوریه را نگران کننده دانست و تاکید کرد: جامعه جهانی به ویژه کشورهای اسلامی باید واکنش قاطعی به این تجاوزکاری نشان دهند.
آقای بقائی همچنین درباره امنیت مرزهای ایران و عراق گفت: دولت عراق و مقامهای اقلیم کردستان این کشور به ضرورت برقراری امنیت در دو سوی مرز واقفاند و ایران از تعهد طرف مقابل به انجام وظایفش در این زمینه، خرسند است.
وی افزود: مراجع ذیربط در ارتباط نزدیک هستند و اراده قدرتمندی برای اجرای توافق امنیتی میان دو کشور وجود دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با ابراز خرسندی از تقویت روند مناسبات ایران و عربستان اظهار داشت: از سرگیری فعالیت کنسولگری عربستان هم به تصمیم مقامهای این کشور بستگی دارد.
آقای بقائی درباره تنشهای اخیر میان هند و پاکستان هم گفت: ایران با هر دو کشور، رابطهای مبتنی بر پیوندهای عمیقی تاریخی و فرهنگی دارد و خواستار کاهش تنش میان دو کشور همسایه است.
وی همچنین درباره نشست اخیر بریکس در برزیل گفت: در این نشست که هشتم و نهم اردیبهشت برگزار شد موضوعهای بسیار مهمی مطرح شد به ویژه گسترش همکاریهای جنوب-جنوب و مخالفت با یکجانبه گرایی و در حاشیه نشست هم دیدارهای دوجانبهای انجام شد. بریکس میتوانند تقویت کننده هنجارهای بین المللی باشد.
سخنگوی دستگاه سیاست خارجی همچنین ارتباط با اوراسیا، عضویت در این اتحادیه اقتصادی و موافقتنامه تجارت آزاد با این اتحادیه را بسیار مهم برشمرد و افزود: اجرای این موافقت نامه میان ایران و کشورهای عضو این اتحادیه در مراحل پایانی است و امکان افزایش تجارت را تسهیل میکند.