دوشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۱
پیشنهاد عمان برای توقف ۶ ماهه غنی‌سازی
پیشنهاد عمان برای توقف ۶ ماهه غنی‌سازی

احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به تشریح جزئیات پیشنهاد عمان به ایران پرداخت.

به گزارش فردای خبر به نقل از خبر فوری احمد بخشایش اردستانی درباره جزییات پیشنهاد عمان گفت: عمانی‌ها به ما گفته‌اند که شما فعلا برای شش ماه غنی‌سازی را متوقف کنید و بعد مجددا این کار را انجام دهید. البته ایران هنوز این پیشنهاد عمان را قبول نکرده است، چون براساس تجربه‌های قبلی، احتمال زیاده‌خواهی‌های بیشتر از سوی طرف مقابل وجود دارد. بخشایش اردستانی یادآور شد: اکنون به جایی رسیده‌ایم که همین حالا به اندازه ساخت چند بمب اتم، اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصد داریم. ۳۰۰ کیلو اورانیوم ذخیره شده ایران به اندازه ۱۰ بمب اتم است و در صورت ادامه تهدید اسرائیل می‌توانیم سطح غنی‌سازی را بالاتر هم ببریم.

 

دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا روز جمعه (دوم خرداد) در حالی برگزار شد که اختلاف دو طرف بر سر مساله غنی‌سازی بر گفت‌وگوهای غیرمستقیم سایه انداخته بود. با این حال بلافاصله بعد از پایان جلسه، سید عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان به میان خبرنگاران آمد و اگرچه مانند دورهای قبلی مذاکرات، آن را خوب و سازنده توصیف نکرد، اما گفت که یکی از حرفه‌ای‌ترین دورهای مذاکرات انجام شده است. او همچنین خاطرنشان کرد که وزیر خارجه عمان به عنوان میانجی گفت‌وگوها، راهکارهایی را پیشنهاد داده که بتواند موانع احتمالی را برطرف کند و قرار شده است دو طرف این راه‌حل‌ها را در پایتخت‌های خود بررسی و سپس درباره آن اعلام نظر کنند. وزیر خارجه کشورمان همچنین گفت که دو طرف برای برگزاری دور ششم مذاکرات با یکدیگر قرار گذاشته‌اند، اما زمان آن هنوز مشخص نیست. 

عراقچی همچنین روز یکشنبه (چهارم خرداد) به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس رفت و براساس روایت ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون، در جلسه‌ای غیرعلنی در جمع نمایندگان مجلس تاکید کرد که سیاست جمهوری اسلامی ایران روشن است و تحت فشار، تهدید یا تطمیع قرار نمی‌گیرد. او همچنین به مخالفت اسرائیل با غنی‌سازی اورانیوم در داخل ایران اشاره کرد و گفت که در صورت وقوع جنگ در منطقه، تمام کشورها آسیب خواهند دید. وزیر امور خارجه در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس، به پیشنهادات مطرح‌شده در مذاکرات توسط طرف عمانی نیز اشاره کرد و گفت که ایران از راه‌اندازی مرکز غنی‌سازی منطقه‌ای استقبال می‌کند، اما غنی‌سازی باید در داخل کشور ادامه یابد. عراقچی همچنین در واکنش به تهدیدات اروپایی‌ها درباره فعال‌سازی مکانسیم ماشه تاکید کرد که اگر «اسنپ بک» فعال شود، واکنش ایران سخت خواهد بود. 

 

طولانی شدن روند مذاکرات الزاما نشانه بدی نیست

در همین راستا، ارزیابی وضعیت کنونی مذاکرات میان ایران و آمریکا و مباحث مطرح‌شده در جلسه اخیر وزیر امور خارجه با نمایندگان مجلس شورای اسلامی را از احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس جویا شدیم و او نیز توضیح داد: با وجود دشواری‌هایی که بر سر راه رسیدن ایران و آمریکا به توافق وجود دارد، ارزیابی کلی از روند مذاکرات مثبت است و به نظر می‌رسد که این مذاکرات به نتیجه خواهد رسید. هرچقدر هم مذاکرات بیشتر طول بکشد، نشان می‌دهد که دو طرف بیشتر تمایل دارند که بر سر اختلافات موجود به تفاهم برسند و طولانی شدن روند گفت‌وگوها الزاما نشانه بد پیش رفتن آن نیست. 

نماینده اردستان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما از ۴۷ سالی که از انقلاب اسلامی می‌گذرد، حدود ۳۶ سال با غربی‌ها درباره موضوع هسته‌ای مشکل داشتیم. البته ایران در طول دهه‌های گذشته توانسته است با ابتکار دانشمندان خود، صنعت هسته‌ای خود را بومی کند و برنامه غنی‌سازی، حاصل دسترنج نخبگان ما است. ایران هیچ مشکلی ندارد که کشورهای دیگر منطقه نیز صنعت هسته‌ای خود را فعال کنند، اما نکته این است که اگر کشورهای عربی بخواهند برنامه هسته‌ای داشته باشند، باید زیرساخت‌های آن را از کشورهای دیگر بخرند، ولی خوشبختانه ما خودمان توانسته‌ایم تمام زیرساخت‌های لازم را در کشور خودمان بسازیم.

تبلیغ

آموزش مکالمه عربی اماراتی - خلیجی برای مهاجرت، کسب و کار و تور لیدری

مشاهده آموزش

 

آمریکایی‌ها در نهایت مواضع خود را تعدیل می‌کنند، نه ایران

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: هرچقدر مذاکرات طولانی‌تر شود، یعنی دو طرف علاقمند هستند که به یک راه‌حل برسند، البته شکی نیست که مشکلات مهمی بر سر راه رسیدن به توافق احتمالی وجود دارد. به هر حال، برجام همچنان پایه مذاکرات کنونی است و با توجه به این که در این توافق، اجازه غنی‌سازی تا ۳.۶۷ درصد به ایران داده شده بود، اکنون جمهوری اسلامی علاقه دارد که حداقل یک پله از برجام بالاتر بیاید. همچنین ترامپ هم می‌خواهد به اوباما نشان دهد که می‌تواند دیپلماسی قوی‌تری نسبت به او داشته باشد، بنابراین نمی‌خواهد تداوم غنی‌سازی توسط ایران را بپذیرد.

وی در ادامه بیان کرد: تا اینجای کار، ایران و آمریکا روی خطوط قرمز خود محکم ایستاده‌اند، ولی با توجه به این که ترامپ و ویتکاف پیش از این که دو مذاکره‌کننده باشند، دو دلال هستند که هر دو سابقه فعالیت در معاملات املاک داشته‌اند، علی‌الحساب فشار را بیشتر می‌کنند تا شاید ایران راضی شود که از خطوط قرمز خود پایین بیاید، ولی اگر ایران این کار را نکرد، بعید است که طرف مقابل از پشت میز مذاکرات خارج شود، چون به توافق با ایران به عنوان دستاورد دیپلماسی خود احتیاج دارد؛ بنابراین در نهایت این آمریکایی‌ها هستند که مواضع خود را تعدیل خواهند کرد. 

بخشایش اردستانی به نقش مهم کشورهای قطر و عمان در مذاکرات میان ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت: در حال حاضر هم عمان و هم قطر باید کمک کند و راه‌حل‌های میانی پیشنهاد دهند که مورد قبول دو طرف قرار گیرد. یکی از این راهکارها تشکیل کنسرسیوم هسته‌ای از کشورهای منطقه با محوریت ایران است، البته به این شرط که غنی‌سازی در داخل خاک ایران انجام شود، اما نهادهای بین‌المللی بر فعالیت‌های این کنسرسیوم نظارت کنند تا مشخص شود ایران قصد ندارد از اورانیوم غنی‌شده خود برای ساخت بمب اتم استفاده کند. 

 

کشورهای عربی فکر کنند که اگر جنگی بین ایران و آمریکا شکل بگیرد، این جنگ طی دو یا سه هفته تمام خواهد شد

وی همچنین یادآور شد: شاید برخی کشورهای عربی فکر کنند که اگر جنگی بین ایران و آمریکا شکل بگیرد، این جنگ طی دو یا سه هفته تمام خواهد شد، اما ایران قوی‌تر از این صحبت‌ها است، ایران، کشوری است که هشت سال با عراق جنگید و آمریکا نیز همین اواخر بیش از یک ماه علیه حوثی‌های یمن حمله بی‌وقفه کرد، ولی نتوانست آن‌ها را شکست دهد؛ بنابراین اگر بین ایران و آمریکا جنگ شود، حتما منطقه تا مدت‌ها درگیر تنش خواهد بود؛ به همین دلیل، ترامپ از جنگ فاصله می‌گیرد و نهایتا اگر به توافق نرسد، به سمت فشار حداکثری خواهد رفت.

اشتراک گذاری:

تبلیغات شما با ما


0996-6264416