به گزارش فردای خبر به نقل از خبرگزاری صدا و سیما محمدرضا فرزین در پنجمین همایش صندوق توسعه ملی با اشاره به هدف از تاسیس صندوق توسعه ملی گفت: این صندوق با هدف خروج از بیماری هلندی و ذخیره سرمایههای ملی تاسیس شد.
وی افزود: اما در دهه ۹۰ و اعمال تحریمها و کاهش فروش نفت نتوانست به هدف اصلی صندوق برسد و برعکس نیازهای دولت از این صندوق تامین شد که با تغییر شرایط صندوق توسعه ملی هم تغییراتی را در روش خود ایجاد کرد.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: بحث کمبود منابع نیست بلکه اولویتها و اختصاص به اولویت هاست. تامین مالی باید با آمایش سرزمین و نیازهای لازم در استانهای کشور صورت بگیرد.
فرزین ادامه داد: مسئله اساسی در هدایت اعتبار، نقشه راهبری صنعتی است که سال هاست این نقشه را نداریم. درباره این نقشه راهبری صنعتی در آلمان، ژاپن، چین و کره جنوبی تجربه کردهاند. یعنی بدانیم چه نیازی در صنعت کشور مبرم است در نتیجه سرمایه را به آن سمت سوق دهیم.
رئیس کل بانک مرکزی بیان کرد: در آلمان حمایت از صنایع با فناوری، را اولویت قرار دادندو منابع مالی را به آن سمت هدایت کردند یا به طور مثال چین هم به سمت انرژیهای تجدید پذیر منابعشان را هدایت کردهاند.
او افزود: در حال تدوین بانکهای توسعه محور هستیم در صورتی که چند بانک توسعهای داریم که از اهداف خود فاصله گرفتند. بانکهای توسعهای باید هدفمند تامین مالی کنند.
او گفت: دلیل اصلی شکست بانکهای توسعهای ما مثل بانک مسکن و صنعت و معدن نبود منابع و عدم تامین مالی است. قانون اینها را تصویب و اجرا میکند، اما به فکر تامین منابع آن نیست.
فرزین با اشاره به ضعف تامین مالی از صندوق توسعه ملی خواست، منابع مالی بانکهای توسعه محور را تامین و سهام آنها را بپذیرد. نمیشود هرسال در بودجه یک تکلیفی بگذاریم و در آخر دولت دائم از بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی تامین مالی کند و دست در جیب صندوق کند.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: گاهی شرکتی را تامین مالی میکنیم که نباید تامین میشد، چون کار کارشناسی انجام ندادیم و شرکتی که بازده بهتری داشته را تامین مالی نکردیم. باید به این موضوع توجه شود. مداخلات غیرکارشناسی و دستوری هم منابع ما را با مشکل مواجه میکند.
او گفت: نظام انگیزشی مناسب باید طراحی شود که منابع خرد و کلان باید به سمت پروژههای توسعه محور حرکت کند.
فرزین به تورم مزمن اشاره کرده و گفت: در یک چرخه گیر کردهایم که از تامین مالی نامناسب و تورم متشکل میشود. باید در مورد آن فکری اساسی شود.