به گزارش فردای خبر ، ناصر مرادی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به مهمترین دلایل افزایش قیمت حبوباب، افزایش قیمت ارز را یکی از مهمترین این عوامل دانست و اظهار کرد: بخش قابل توجهی از اقلام حبوبات مورد نیاز کشور ما وارداتی و نیازمند تامین ارز است و افزایش قیمت ارز باعث شده قیمت حبوبات نیز بالا برود.
وی خاطرنشان کرد: تا پایان سال ۱۴۰۲ ارزی که برای واردات حبوبات اختصاص مییافت، ارز ترجیحی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی بود، اما از سال ۱۴۰۳ ارز در نظر گرفته شده برای واردات حبوبات به ارز نیمایی تغییر یافت که قیمت ارز نیمایی در ابتدای امر ۴۲ تا ۴۳ هزار تومان بود و به تدریج افزایش یافت.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی کرمانشاه ادامه داد: باز هم تغییراتی در قانون ایجاد و مقرر شد ارز مورد نیاز برای واردات حبوبات از ارز توافقی تامین شود که قیمت ارز توافقی نیز در ابتدای امر ۵۵ هزار تومان بود، اما اکنون به حدود ۷۰ هزار تومان رسیده است.
به گفته مرادی، در شرایطی که ارز اختصاصی به واردات حبوبات از سال ۱۴۰۲ تاکنون از ۲۸ هزار تومان به ۷۰ هزار تومان رسیده، نمیتوان انتظار داشت قیمت حبوبات ثابت بماند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه با بیان اینکه همین ارز مورد نیاز برای واردات حبوبات نیز به سختی تامین میشود و این امر روند واردات حبوبات را کند میکند، اضافه کرد: واردکنندگان ۷۰ تا ۸۰ روز برای دریافت ارز توافقی در صف میمانند.
نمیتوان انتظار داشت محصولات کشاورزی از تورم جا بماند
مرادی عامل مهم دیگر که بر قیمت حبوبات اثرگذار است را نرخ تورم دانست و اظهار کرد: وقتی قیمت همه کالاها و خدمات متناسب با نرخ تورم بالا میرود، طبیعتا محصولات کشاورزی نیز افزایش قیمت خواهند داشت.
وی گفت: کشاورزان متناسب با افزایش تورم، افزایش دستمزد و... با افزایش هزینه تولید محصول مواجه هستند و نمیتوان انتظار داشت محصول تولیدی خود را که چندین ماه برای آن زحمت کشیدهاند با قیمت پایین عرضه کنند.
به گفته رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی کرمانشاه، وقتی قیمت یک محصول برای کشاورز صرفه اقتصادی نداشته باشد، کشاورز دیگری رقبتی برای تولید آن محصول نخواهد داشت.
سهمیهبندی واردات حبوبات برداشته شود
مرادی به عامل دیگر اثرگذار بر افزایش قیمت حبوبات نیز اشاره کرد و ادامه داد: از سال ۱۴۰۳ وزارت جهاد کشاورزی واردات حبوبات را سهمیهبندی کرد و شرکتهای واردکننده برای هر فصل سهمیه واردات مشخصی دارند.
وی معتقد است، این امر باعث شده میزان عرضه حبوبات نسبت به سنوات گذشته کاهش یابد و متناسب با تقاضای موجود برای آن نباشد که همین امر هم بر افزایش قیمت حبوبات بیتاثیر نیست.
عضو کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با تاکید بر لزوم برداشته شدن این سهمیهبندی، اظهار کرد: اگر این محدودیت وجود نداشته باشد، واردکنندگان میتوانند بازار را اشباع کنند و تا حدودی قیمتها تعدیل میشود.
عمده حبوبات صادر نمیشود
مرادی با رد تاثیر صادرات بر افزایش قیمت حبوبات، اظهار کرد: بجز نخود آبگوشتی که آن هم با مازاد تولید آن مواجهیم، بخش عمده حبوبات اصلا صادر نمیشود که صادرات عامل افزایش قیمت آنها باشد.
وی با بیان اینکه نخود آبگوشتی محصول عمدهای است که صادر میشود، خاطرنشان کرد: برای این محصول نیز با توجه به مازاد تولید چارهای جز صادرات نداریم. در برخی سالها که صادرات نداشتیم دولت ناگزیر شد برای حمایت از کشاورزان خرید تضمینی نخود انجام دهد.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی کرمانشاه با بیان اینکه نباید تا محصولی گران میشود انگشت اتهام را به سمت صادرات بگیریم، تاکید کرد: صادرات موتور محرک تولید است و اگر صادرات نباشد بسیاری از کشاورزان انگیزهای برای کشت محصولی مانند نخود نخواهند داشت.
مرادی از اهمیت ترویج کشت محصولی مانند نخود که بسیار کم آببَر است در شرایط کنونی خشکسالی کشور یاد کرد و ادامه داد: باید به سمت چنین کشتهایی برویم و در ازاء صادرات این محصولات، محصولات آببَر را وارد کنیم.